Ugandai Bourbon vaníliarúd. Csokoládés aroma, 2,2% vanilin tartalommal. Ingyenes szállítással. 

A vaníliáról...

Szerző: vitez Publikálta: A Vanília Létrehozva: 2016-03-17 Megtekintve: 56022 Hozzászólások: 1

A vaníliáról...

 

Mi az a Vanília:

 

Az igazi vanília aroma a kész kezelt vaníliának az illata, ami az Orchidea termése. A kész vaníliarúd a vanilin tartalmon kívűl még több mint száz összetevőt tartalmaz. A Vanilia Orchidea az egyedüli orchidea, melynek ez a termése van és tartalmaz magokat. A legnagyobb termelők jelenleg: Madagaszkár, Indonézia, Pápua Új-Guinea. A termelés mennyisége nem befolyásolja a minőséget.

 

Planifólia vs. Tahitensis

 

Két típusú vanília orchideát különböztetünk meg:

 

  • Vanilia Planifolia, mely erőteljesebb rúd és vanília illat jellemzi, ezeket nevezik “Madagaszkári Bourbon” vaníliának. Planifólia, azaz bourbon vanília eredetileg Mexikóból származik. Azaz nem szabad összetéveszteni Madagaszkárral, hiszen majdnem mindegyik Bourbon vanília, de nem azonos Madagaszkárral. Így Uganda Bourbon (a legjobb minőség), Mexikó, Indonézia stb.. is bourbon vanília.

 

  • Vanilia Tahiti és Tahitensis: Nem annyira erőteljes az illata. Inkább gyümölcsös, virágos és nagyon édes, ami a heliotropin összetevőnek köszönhető. A Tahiti vanília a legdrágább a világon, annak ellenére hogy nem Bourbon. Így ne tévesszen meg a vanília fajtája. A Tahitensis vanília pedig a Tahiti vaniliának egy formája, ami Pápua Új-Guineában terem. Ez a fajta vanília a cukrászok, sütemény készítők kedvence.

 

Próbáld ki mindegyiket, mert akkor leszel igaz kulináris vanília használó. Nem a Bourbon a lényeg, hanem a vanilin tartalom és hogy mire használod.

 

 

 

A VANÍLIA FAJTÁI

 

A világ számos pontján termesztenek vaníliát. A legtöbb vaníliát a “Bourbon” szigeteken termesztik, Comore-szigetek, Reunion, Seychelle-szigetek és Madagaszkár. Eredetileg Mexikóból származik, de termesztenek Ugandában, Pápua Új-Guníea szigeten és Indonéziában.

A minősége változó, ami függ az időjárástól, betakarítástól, talajtól, de leginkább a vanília kezelésétől.

 

Tehát ne ijedjünk meg, ha nem Bourbon a vanília, vagy éppen nem madagaszkári. Jelenleg az Ugandai vaníliarúd a legjobb minőségű, hiszen vanilin tartalma a legnagyobb a világon (2,5% feletti). Tévhit, miszerint a nedvességtartalom befolyásolja a minőséget. A nedvesség víz, ami leginkább súlyt nyom. Lehet 43%-os vaníliarúd 1,8%-os vanilin tartalommal. Láttam már madagaszkári vaníliarudat 1,5%-os vanilintartalommal és 40%-os nedvességtartalommal. Ennek sajnos semmi értelme.

A legjobb a 35% alatti, de a vanilin tartalmat nézd meg.

 

Vanília Típusok:

A vanília alapvetően 100% nedvességtartalommal bír. Ezt csökkentik 35% alá, de leginkább 30% és az alá. FONTOS: A vanília minősége nem a nedvességtratalom, hanem a vanilin tartalom határozza meg.

 

  • Grade A: jellemzően szép, egyenes és hosszú vaníliák magas nedvességtartalommal 16cm feletti. A nedvességtartalom maximum 30-35%. Ha ennél több, az nem igazán jó, hiszen az csak víz.  A Vanilin tartalom fajtánként változó, ez befolyásolja az árat.

 

  • Grade B: kisebb, 14-15cm hosszú vaníliarudak. A nedvességtartalom 20-30% közötti. Bár annyira nem szépek, de ne ijedj meg, mert a vanilin tartalom ugyanannyi, vagy nagyobb. És bár kisebb, 1kg ban több szál van, azaz ugyanazt a mennyiséget kapod meg. Ráadaásul a vanilin tartalom több, mert nem vizet vásárolsz, így adott mennyiségben pl. 30 gramm, nem 10 szál, hanem akár 12 szál is lehet.

 

 

A gourmet vaníliarúd kelendőbb a nyugaton és olyan cégek körében, akik évek óta foglalkoznak vele. Mi is ebből értékesítünk a legtöbbet Franciaországba, Németországba, illetve Kanadába.

Ugyanis a nedvességtartalom a kg-ban szimplán csak súlyt nyom. Ahogy a vaníliarúd nedvessége csökken, (csak a hüvely), úgy koncentrálódik jobban a vanilia. A legjobb esetben már megjelenik a külső felületen.

 

És itt jön az Extraction Grade vanília, ami 20% alatti. Ipari cégek használják, hiszen 1kg-ban ebben van a legtöbb vaníliarúd és így a legtöbb vanilin. 

Ezek a típusok leginkább 11-13cm hosszúak, szárazabbak, és igen, értékesebbek mint a 35% nedvességtartalom feletti vaníliák.

 

 

Vanilin tartalom származási hely szerint:

 

Uganda: 2,8-3,5%

Madagaszkár: 1,8-2,2%

Reuniuon: 1,8-2,2%

Mexiko: 1,75-2,0%

Tahiti: 1,75-2,0%

Papua Új Guinea: 1,75-2,0%

Indonezia: 1,6-1,9%

India: 1,5-1,75%

 

Hazánkban kapható vaníliák:

 

Madagaszkári: fényes felület, édes, igazi bourbon illat

Tahitensis, Tahiti: édes, gyümölcsös illat, cukrászok kedvence Franciaországban

Indonéz vanília: fás, füstös illatú, fényes felülettel

Ugandai vaníliarúd: igazi élmény, csokoládés illattal, aromával, a legnagyobb cukrászdánk kedvence a Szépvölgyi úton :) Organikus és nem tartalmaz fenolt, mint a madagaszkári. Ezért egyre többen választják.

Mexikói: matt, fanyar édes íz jellemzi.

Címkék:

Hozzászólások

Létrehozta 2015-05-17 18:29:31 Szerző Bozik Beáta Hozzászólás
1 vaníliarúd 50 dkg cukorhoz. Sokkal jobb mint a bolti "vaníliás" cukor!

Hozzászólás írása

Ellenőrző kód


Legfrissebb

A vaníliáról...

A vaníliáról...

...

Vaníliás kávé

Édesítsd meg a reggelt!

...

Pikáns teakülönlegesség!

Csak ínyenceknek!

...