Ugandai Bourbon vaníliarúd. Csokoládés aroma, 2,2% vanilin tartalommal. Ingyenes szállítással. 

Típusok

 

A vaníliának 3 botanikai fajtája létezik (Vanilla Planifolia, Vanilla Pompona és Vanilla Tahitensis) de az eltérő termőterületek befolyásának köszönhetően fogyasztási szempontból 5 vállfaját különböztetjük meg – a bourbon, a tahiti, az indonéz, a papua új guineai és a nyugat indiai vaníliát -, melyeknek mind más-más előnyös tulajdonságai vannak. Legnagyobb élvezeti értéke jellemzően a bourbon és a tahiti vaníliának van. Nálunk kapható Bourbon és Tahiti, azaz a Tahitensis fajta.

Szeretném itt leszögezni, hogy nincs rossz vanília. A rossz vaníliát nem árulják. Más oldalakon olvastam, hogy a barna vanília rosszab minőség, vagy a vörös. Hát ennek semi köze a minőséghez.

 

Grade A: jellemzően szép, egyenes és hosszú vaníliák, 14cm-től és  16cm feletti. A nedvességtartalom maximum 30-35%. Ha ennél több, az nem igazán jó, hiszen az csak víz.  A legjobb 30-32% A Vanilin tartalom fajtánként változó, ez befolyásolja leginkább az árat és a minőséget. A Grade A, azaz Gourmet típusú vaníliarúdaknál a Prémium szó igazából a hosszúságra vonatkozik. Ugandában ezt Super Gourmet-nak hívják, máshol Prémium. Egyes cukrászok a kisebbet is kedvleik, mert nem kell egyszerre annyit felhasználni sütéskor. Vanilin tartalom:

Amit bevizsgáltattam, azok közül az Ugandai vaníliarúdnak van a legmagasabb vanílin tartalma, 2,8%, ezután a madagaszkári a maximum 2,4%, majd a Tahitensis 1,9%. 

Grade A small: Kisebb, 11-14cm hosszú vaníliarudak, de lehet több is. A lényeg  nedvességtartalom, ami itt szintén 30% körüli. Ezt a fajtát használják leginkább a "retail" szektorban. Ez belefér a kémcsőbe és könnyen kezelhető. Ez nem lehet 11cm-nél kisebb! Abbol inkább port készítenek. Bár annyira nem szépek, de ne ijedj meg, mert a vanilin tartalom ugyanannyi. 1 kg ban több szál van, azaz ugyanazt a mennyiséget kapod meg. 

Grade B, vagy Extractioin Grade: Ez a vaníliafajta egyáltalán nem gyengébb minőségű, mint bármelyik. Ennek a nedvességtartalma alacsony, lehet akár 15-20% is. De a vanilin tartalom ugyanannyi benne. Ez ugyanolyan minőség mint a Gourmet minőség, hiszen a vanilin tartalom megegyezik a másikéval sok esetben. Vanília kivonat készítéséhez használják leginkább. Viszont adott mennyiségben több szálat találsz, mint a gourmet-ban.

Red Type: Erre a vaníliára is azt olvastam Magyarországon, hogy rossz minőség :). Nos, le kell írnom, hogy sokszor drágább, mint a Gourmet vaníliarúd. Ipari cégek viszik kivonathoz, de sok esetben használják a retail szektorban is. 25% körüli nedvességtartalom. Kíváló minőség. 

Súly és mennyiség:

Nálunk nem a hossz és a nedvességtartalom számít. Bár ezek valamennyire befolyásáoló tényezők, de mégsem. Az általunk forgalmazott vaníliarudak, ahogy azok természetesen és organikusan nőnek, eltérő súlyúak. A gourmet 2-3 gramm, míg a premium 4-5, de akár 6 gramm is lehet. 

Mi máshogy számolunk: mégpedig a vanilin tartalom miatt. A nedvességtartalmat nem enegdjük 35% fölé, mert az csak víz és súlyt nyom és így veszítesz a vásárláson.

A lehetőtő legjobb ár érték arányt raktuk össze.

Az általunk forgalmazott vaníliák:

Pápua Új-Guínea Tahitensis: a cukrászok kedvence, nem bourbon, de nagyon finom édes, gyümölcsös vaníliarúd. Ár érték arányban az egyik legjobb. Nedvességtartalom 27-32%, a legjobb.  Válogatott és közvetlenül a termelőtől szerezzük be. Vanilin tartalom: 1,9-2,2%

Madagaszkári Gourmet Bourbon Vaníliarúd: első osztályú minőség, Gourmet és Prémium, maximum 30-35% nedvességtartalom és 2,0-2,4 % vanilin tartalom. 

Uganda Gold Gourmet Bourbon Vaníliarúd: A világ egyik legjobb minőségű bourbon vaníliarúdja. Egyre többen használják, sokak véleménye szerint jobb mint a madagaszkári. Nedvességtartalom 28-32%, vanilin tartalom: 2,8-3,5%

 

Bourbon Vaníliarúd

Megjelenítés: lista táblázat
Rendezés:
Listázás:
Delicate Uganda Gold Grade "A" Bourbon Vaníliarúd&...
11,000Ft
Nettó ár: 8,661Ft
Uganda Gold Bourbon Extraction Grade Vaníliarúd &nbs...
18,000Ft
Nettó ár: 14,173Ft

Legfrissebb

A vaníliáról...

A vaníliáról...

...

Vaníliás kávé

Édesítsd meg a reggelt!

...

Pikáns teakülönlegesség!

Csak ínyenceknek!

...